Kategorier
Okategoriserade

IDO ett enkelhetens språk.

1. Varför IDO ?

2. Andra planspråk klarar inte av konkurensen.

3. IDO ett enkelhetens språk.

IDO är projektet till ett helt neutralt, oerhört lättlärt s.k. ”planspråk”, utan anknytning till något land eller folk, konstgjort uppbyggt efter en logisk plan – därav namnet ”planspråk” – med den västra världens språkelement som utgångspunkt. Och varför nu detta? Vår teori är: för varje land och folk ett eget nationellt språk, men för oss människor på jorden ett för alla gemensamt ”världsspråk”, för att kunna överbygga svårigheterna med att kunna göra oss förstådda med varandra trots olika språkursprung.

Detta är ingen u t o p i – språket finns redan – det heter IDO. Ideen är inte helt ny. Säkert har du hört talats om språkförslag som Volapuk, Esperanto, Interlingua m.fl. förslag. Vad har blivit av denna ide, som när den kom upp, omfattades med ett tämligen stort och positivt intresse på olika ställen i världen och uppfattades som en vettig ide, som entusiasmerade folk i många länder, klubbar, föreningar, förbund nationellt och internationellt!

IDO erbjuder såsom språkform var människa i denna värld ett minimum av ansträngning för att på kort tid kunna lära in språket med icke annan underbyggnad än en vanlig folkskoleutbildning. Idag laboreras det med en mångfald nationella språk inom exempelvis EU – just nu fastställd till 11 olika språk!! Alla översättningar av dessa språk medför oerhörda kostnader.

Varför då inte betjäna sig av den smidiga möjligheten, som ett enkelt, lättlärt enhetsspråk som IDO innebär, som skulle tjäna miljoner och miljarder i hanteringskostnader åt resp. lands administration? Och varför skulle vissa länders, som ingår i de olika unionernas gemenskap, få den exklusiva förmånen att just deras språk skulle utses som ”officiellt” arbetsspråk? Varför skulle exempelvis engelska och/eller franska få sådana extra förmåner framför alla andra att få just deras språk upphöjda till gemensamt ”arbetsspråk”?

Varför IDO?

Av de tidigare nämnda språken i denna redogörelse, som nämnts såsom Volapuk, Esperanto och Interlingua, så är Volapuk liksom en vålnad från nästan förhistorisk tid, som faller bort av sig självt, Esperanto är ett hopplöst konservativt språk, som icke ens bygger på det latinska alfabetet och begagnar detta alfabet med en massa helt omotiverade övertecken., vilket är karaktäristiskt för slaviska språk och som helt i sin konservativa fattning, som fortfarande idag deklareras som officiellt för sin form, är helt otänkbart som ett modernt, rationellt förståelsemedel, som försvaras ännu av endast en handfull envisa och ovidtalbara gammal-esperantister. Ett allt större antal av de yngre och modernare Esperanto-anhängarna upptäcker mer och mer Idos rationella form och uppbyggnad och det lär inte ta alltför lång tid, innan de flesta Esperantisterna har gått över till Ido-rörelsen, där de är hjärtligt välkomna av oss Ido anhängare: Så länge den konservativa Esperantismen lyckas fortleva bör chanserna till en seriös framgång för det gamla Esperantosystemet vara minimala att kunna godtas som lämplig internationell världsspråkskandidat.

Andra planspråk klara ej konkurrensen.

Under senare tid har det dykt upp ett ytterligare ”världsspråksprojekt” med betäckningen Interlingua, som av författaren till dessa reflektioner klassas som ”ett steg tillbaka” i utvecklingen, då denna språkform förordar bl.a. dubbelstreckade bokstäver i ordformbildningen och lämnar därmed en viktig grundprincip för hur ett enkelt, entydigt världsspråk bör vara konstruerat och lämnar plats för individuellt godtycke i ordens utformning och stavning, varemot i fallet Ido råder ordning och reda på så sätt, att språkets ordformer och gramatiska regler är fastslagna en gång för alla och synonymer, dubbelbetydelser och allt som är så krångligt i de nationella språken är bannlyst och förenklat.

IDO är enkelhetens språk.

Det är meningen att man skall lära sig IDO på bråkdelen av den tid det tar att lära sig något annat nationellt språk

8 svar på ”IDO ett enkelhetens språk.”

I was wondering if you ever thought of changing the layout of your site?
Its very well written; I love what youve got to say.
But maybe you could a little more in the way of content
so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
Maybe you could space it out better?

Stop by my web blog :: buy weed near me

Greetings! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d
ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post
or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we
could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

my webpage … US Magazine – http://www.usmagazine.com,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *